Drogambulancia Miskolc

2 Vélemény
frissítve 2018. december 14.

Nyitvatartási idők

szerdaSze
9:00 – 16:00
csütörtökCs
9:00 – 16:00
péntekP
9:00 – 16:00
szombatSzoZárva
vasárnapVZárva
hétfőH
9:00 – 16:00
keddK
9:00 – 16:00
Nyitva.
Zárásig  2 h 22 min.
2 h 22 min

Leírás

A miskolci Drogambulancia létrehozása az 1990 - es évek elején erősödött fel a város - megye szakembereinek szakmai kezdeményezése alapján. A társadalmi - gazdasági átalakulás lehetővé tette a nyílt, őszinte feltárását a droghelyzetről, s a várható tendenciák egyre fokozódó problémaköréről. Ezen időben Magyarországot még elsősorban a tranzit jellemezte, s nem a fogyasztók köre volt a meghatározó. Természetes következménye lett a tranzitnak a drogfogyasztók számának növekedése, legális nyilvántartásuk, s kezelésükre létrehozott első drogambulanciák szervezeti létrehozása, elsősorban a fővárosban. A Drogambulancia élén a vezető pszichiáter főorvos áll, aki közvetlen a kórházigazgató hatáskörébe tartozik. A Drogambulancia mint részben független szervezeti egység elkészítette szervezeti és működési szabályzatát, meghatározta működési rendjét, a szakemberek alapvető feladatait.

Az Ambulancia alapvető filozófiája a széleskörű szakmai és társadalmi kapcsolat kialakítása, működtetése.


Kulcsszavak:
Drogambulancia, Miskolc, Segítség, Kábítószer, Ambuláns ellátás, Szenvedélybetegek, Drogcentrum
Drogambulancia Miskolc a következő kategóriákban szerepel:

Vélemény

timea0126ˇfreemail.hu

, több mint 2 évvel ezelőtt

nagyon jo hogy ez létezik

Ellátás

, több mint 2 évvel ezelőtt

"Egy kezelt beteg észrevétele a Miskolci Drog Ambulancia működési rendszerével kapcsolatban..."

Szerintem minden napra kellene szakorvost biztosítani az ambuláns kezelésekhez. B.A.Z. megye mindig is élen járt az alkohol és drogproblémás fiatalok, szétesett családok, munkanélküliség területén az országban. Ez a tendencia -főleg a gazdasági recesszió miatt- régiónkban nagyságrendekkel növekedett az utóbbi években. Csak egy pillantást kell vetni a regisztrált és kezelt betegek számának alakulására az ambulancia beindítása óta vezetett kimutatásból. A heti 2 alkalommal (szer.-csüt. 9-11.30) rendelő két szakorvos nem elég a terület ellátásához, mivel mi függő betegek nem igazán uraljuk saját életünket, tetteinket, sorsunkat. Kerülhet krízisbe bármelyikőnk pl. egy csütörtök este, amikor az orvosi ellátásra majdnem egy egész hetett kell várni... Én évekig tartoztam a Baranya Megyei D.A.-hoz, ahol H-P, 9-16-ig legalább két szakorvos állt a betegek rendelkezésére. Tudom, a Dél-Dunántúl kiemelt helynek számít az országosan kezelt függő betegek, bentlakásos rehabilitációs intézmények tekintetében. (Pl.: Leo Amici, Komló; Változóház, Pécsvárad; Kovácsszénája, de még Szigetvárat is ide sorolnám, aminek már történelme van a hazai alkoholbetegek kezelését illetőleg). Tehát egyetértek avval, hogy az ott egy koncentrált terület ilyen szempontból. Minden este volt szervezett N.A. - mely 25 éve; A.A. -13 éve; G.A -k.b.:10 éve működik ott, esti gyűlések formájában, ami szerintem itt nálunk is nagy segítség lenne "az igazán felépülésre vágyó" betegek számára. Pár éve volt itt Miskolcon is kezdeményezés hasonló "anonym" találkozók megszervezésére. Ehhez Pécs Önkormányzata legalább díjmentes helyszíneket biztosít. A jól működő csoportokat felépülőben lévő elkötelezett betegek önszerveződéssel hívták életre és szinte mint egy 'egyház' önellátóan, némi segítséggel, de lényegében önerőből működnek. Az egyébként jól felkészült Miskolci D.A. szakmai csoportja, munkatársai -kérdésemre elmondták- "finanszírozási és a szakorvosok kevés rendelkezésre állási idejük (heti 5 óra) hiánya miatt áll fenn a jelenlegi ellátási állapot". Én nem vagyok kompetens, hogyan lehetne itt is végre valami hasonlót, valami hatásos rendszert kialakítani, ráadásul én nem is vagyok miskolci lakos -ezért szeretném a belső dolgozókat megkérni- próbálják meg legalább az igényt felmérni, mennyire lenne itt hasonló kezdeményezések támogatására lehetőség mind a kezeltek függők, mind a helyi Önkormányzat részéről! Egyben a H-P tartó legalább 2.5 órás napi ambuláns orvosi ellátások gyakorlati megvalósításának tekintetében is szeretném a DrogAmbi véleményét kikérni!

Az itt folyó munka még hatékonyabbá tétele érdekében kérném a szakmai testületet, próbáljunk meg közösen, együttműködve a 'hajlandó' betegekkel előrelépést elérni az Önök munkájában és a mi életkilátásainkban javításának érdekében!

Tisztelettel, F. J.

Írjon véleményt a(z) Drogambulancia Miskolc részére!

Ossza meg tapasztalatait másokkal is!

Vásároljon Prémium Tagságot